Hvordan i all verden…

… lager jeg mine taglommestaffelikommodekort? De er ikke vanskelige, og her kommer en liten tutorial.

Fenomenet taglommestaffelikommodekort så dagens lys tidlig i 2012. Jeg syns staffelikort er veldig fine, de pynter opp på en annen måte enn tradisjonelle kort. Det samme syns jeg også om staffelikort oppå kommoder. Da har man plass i kommodeskuffen til en liten gave i tillegg. Problemet mitt med begge disse kortvariantene er at de mangler skriveplass, så jeg kom opp med ideen om å gjøre om selve staffeliet til en lomme som jeg kutte putte en tag nedi. Med god plass til hilsen på tagen var problemet løst.

tlskk01Du trenger to biter chipboard eller tykk, solid papp på 5 ½ x 5 ½”. Her har jeg brukt pappen fra emballasjen som fulgte med det ene scoreboardet mitt.

 tlskk02

For å dekke begge pappskivene på over- og undersiden bruker jeg mønsterark og kartong. Her har jeg skjært til tre biter av et mønsterark og en bit hvit kartong. Man trenger egentlig ikke  å dekke både over- og undersiden, men jeg er litt pirkete og vil at taglommestaffelikommodekortet skal se like bra ut fra alle kanter, til og med undersiden.

tlskk03Når jeg har limt et av mønsterarkene til den ene siden av den ene papplaten tegner jeg et diagonal kryss fra hjørne til hjørne og lager hull med en hulltang 1” fra hvert hjørne. Ved å lage diagonale kryss sparer jeg litt jobb og vet at hullet kommer like langt unna alle kanter. Når alle hullene er laget skrur jeg inn hitch fasteners fraTim Holtz og limer mønsterark oppå platen så den flate delen av skruene blir dekt.

tlskk04Når platene er ferdige begynner jeg på skuffen og hylsen skuffen skal træs inn i. Jeg bruker kartong fra Papertrey Ink til dette. Den er tykk og solid på 300 gsm, noe som er en fordel når ting skal bygges. Vanlig Bazzill er ”bare” på 217 gsm og litt i tynneste laget, så hvis du har kartong som er litt tykkere vil det lønne seg å bruke det. Til hylsen trenger jeg to biter på 5 3/16 x 7 11/16” som preges på tvers på 1 ¼” og 6 7/16”. Skuffen lages av kartong som måler 7 ½ x 7 ½”. Den scores på 1 3/16” på alle fire sider.

tlskk05Jeg skjærer to hakk i to av sidene så de kan brettes inn og lages til en skuff. På det som skal være fronten av skuffen tegner jeg et kryss av diagonalene på samme måte som tidligere og lager hull til håndtaket mitt.

tlskk06Innsiden av skuffen dekker jeg med mønsterpapir. Panelet i bunnen av skuffen måler 5 1/16 x 5 1/16” og panelene på innsiden av skuffens ”vegger” måler 5 1/16 x 1 1/8”, de trenger jeg fire av. Jeg limer på alt bortsett fra panelet som skal på veggen med håndtaket.

tlskk07Jeg legger også mønsterark på utsiden av skuffen, både foran der håndtaket er, og bak. De store måler 5 1/16 x 1 1/8”, og de små måler 4 15/16 x 1”. Jeg limer på mønsterarkpanelene som skal på fronten av skuffen før jeg skrur fast håndtaket. Da håndtaket er festet limer jeg på det siste mønsterarkpanelet som skal inni skuffen, så mønsterarket dekker skruen til håndtaket.

tlskk08De to panelene jeg har laget til hylsen limer jeg sammen så hylsen får doble vegger. Også veggene på hylsen får doble paneler med mønsterark. To store paneler på 5 1/16 x 1 3/16” og to litt mindre paneler på 4 15/16 x 1 1/16”.

tlskk09Jeg pusser de mønsterarkdekte pappbitene mine med en fin pussekloss i kantene.

tlskk10Når de stive platene er limt oppå og under hylsen og skuffen er på plass ser det sånn ut.

tlskk11Over til staffeliet som skal på toppen av kommoden. Jeg bretter en bit kartong og stanser den ut med en die som stikker utenfor brettekanten, så jeg ikke kutter toppen av kartongen der bretten skal være.

tlskk12Jeg bretter på midten for å lage basen til staffeliet.

tlskk13

Jeg stanser ut en bit kartong til med samme die som på selve staffeliet, og en bit mønsterark i nøyaktig samme størrelse. Med mønsterarket fremdeles i die-en, tegner jeg en strek på mønsterarket langs kanten av die-en. Jeg fester kartongen og mønsterarket midlertidig sammen med teip og bruker en musematte eller et annet mykt underlag og stikker hull med en tynn nål gjennom begge lagene med papir med jevne mellomrom langs blyantstreken på tre av sidene. Dette gjør det lettere å sy sammen panelene.

tlskk14Jeg visker bort blyantstreken og syr lommen for hånd i de ferdiglagde hullene, stanser ut en kartongbit til og limer den bakpå lommen for å skjule stingene på baksiden av lommen.

 tlskk15Jeg pynter lommen som jeg vil. Jeg har tatt frem mye forskjellig og prøvd meg litt frem.

tlskk16Jeg fant frem litt hvit bølgepapp, noen blomster, litt bånd og noen chipboardbiter.

tlskk17Jeg har pyntet taglommestaffelikommodekortet med papirbiter, klistremerker og filtbokstaver jeg har stanset ut med en TH-die.

tlskk18Med både skuffen og tagen ute blir kortet ganske stort.

tlskk19Når tagen stanses ut må den stanses ut i en størrelse som gjør at den får plass i lommen. Jeg har brukt de samme arkene også her, og pusset kanten på tagen min med samme pussekloss som jeg brukte tidligere.

tlskk20Nederst på baksiden av tagen har jeg limt en grå kant fra mønsterarket og et klistremerke med frimerketaggekant.

Håper du gir taglommestaffelikommodekort en sjanse, de er som sagt veldig enkle å lage.

One thought on “Hvordan i all verden…

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.